A karcagiak kérése kissé megakasztotta az M4-es építését

Megosztás

Hajdú-Bihar megyei közútfejlesztésekről számolt be az ottani média. Bodó Sándor országgyűlési képviselő beszélt a tervekről. Ezek érintik megyénket is, a 4-es és az M4-es utak révén.

Közelít az M4-es Hajdú-Bihar határához, közölte Bodó Sándor országgyűlési képviselő. Ez azt is jelenti, hogy megyénkben halad az építkezés.

Bodó ismertetéséből kiderülhetett az is, hogy a hajdúsági politikusoknak milyen erős befolyásuk van.

A képviselő elmonta, hogy bár az ismert körülmények miatt az ország vezetése takaréklángra állította a közutas beruházásokat, Hajdú-Bihar 5. számú választókerületében azért vannak tervek. Csak éppen nem 2023-as, hanem 2024-es megvalósítással. Igaz, ezek a tervek már 2022-ben is ismertek voltak, mégpedig 2023-as kivitelezéssel.

Például a 4-es főút Debrecen és Hajdúszoboszló közötti, 12,1 kilométeres szakaszát az ország vezetése tavaly kivette a beruházások közül, majd év elején visszatette. A választókörzet várva várt gyorsforgalmi útja, az M4-es is közelít a vármegyehatárhoz.

Bodó Sándor számos útfelújítást említett meg, ami érinti a térséget. A politikus a 2×2 sávos utak ügyében újdonságokkal is szolgált.

Hamarosan indulhat a közbeszerzés, Karcag is érintett

Az M4 Kisújszállás-kelet és Berettyóújfalu közötti, mintegy 60 kilométeres szakaszának építését a szaktárcától kért és kapott részletes tájékoztatója alapján ismertette. Az M4 szóban forgó szakaszát tervezi megvalósítani az Építési és Közlekedési Minisztérium. Korábban már elkészültek a teljes szakasz kiviteli tervei, viszont a Karcag térségét érintő részszakaszra – mintegy 20 kilométer hosszon – a karcagiak kérésére új nyomvonalat kellett találni, és arra el kellett készíteni a tanulmánytervet. Mostanra elkészült a környezeti hatástanulmány és beszerezték a környezetvédelmi engedélyeket is.

A Karcag térségét érintő részszakasz engedélyezési és kiviteli tervdokumentációra vonatkozó közbeszerzési információk összeállítása még tavaly elkezdődött, az eljárást azonban nem indították meg, mert a projektet egy kormányhatározattal felfüggesztették, majd egy másik alapján zöld utat adtak az előkészítés építési engedély szintjéig. Ennek közbeszerzési eljárását 2023. III. negyedévében tervezi megindítani az Építési és Közlekedési Minisztérium.

Az engedélyezési terv szinttel bezárólag történő tervezése körülbelül 14 hónapig tart; ez csak a féléves közbeszerzési eljárást követően lehetséges. A karcagi részszakasz kiviteli terveinek elkészítése, majd a teljes Kisújszállás-kelet–Berettyóújfalu közötti kivitelezés a koncesszor, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. feladata lesz, míg az államé a területek megszerzése.

– Tekintsünk azonban egy kicsit távolabb. A Törökszentmiklós és Kisújszállás-kelet között már építik a gyorsforgalmi utat. A következő lépés a Kisújszállás–Berettyóújfalu közötti rész lesz, és ami azon belül nagyon foglalkoztat bennünket, az a Püspökladányig terjedő szakasza – fogalmazott Bodó.

– Reális esélyt látok arra, hogy a Kisújszállás-kelet–Berettyóújfalu 60 kilométerét ketté kell bontani, aminek a középpontjában Püspökladány van. Az építési engedély szintig elő kell készíteni, 2023 harmadik negyedévében a közbeszerzési eljárás megindul. A Törökszentmiklós és Kisújszállás közötti rész megvalósítására 36 hónap van, tehát abból 2-2,5 év van még hátra. Nagy kérésünk, hogy amikor ott készen vannak, folytassák Püspökladány irányába. Akkorra azonban a Kisújszállás és Püspökladány közötti szakasznak késznek kell lenni engedélyekben, pénzben – fűzte hozzá Bodó Sándor.

Zajlik az előkészítés a 4-es esetében is

A választókörzet 2×2 sávosításra váró útjának, a 4-es számú főút Hajdúszoboszló és Debrecen közötti, 12,1 kilométer hosszú szakasza, hozzá három külön szintű csomópont megépítésének kiviteliterv-szintig történő elkészítése jelenleg is zajlik. A 2017-ben kiadott jogerős építési engedély megszerzése óta felmerült újabb társadalmi és szakmai igények figyelembe vételével 2021. december 21-én kötötték meg a tervezési szerződést. A módosított engedélyezési tervdokumentációt ez év június 28-án mutatták be, a végleges módosított engedélyezési terv szeptemberben lesz kész.

Egy kormányhatározat a projekt számos elemét 2022 júniusában felfüggesztette, majd az ágazati miniszter által 2023 februárjában hozott döntéssel támogatta a további előkészítését, a kivitelezését. Ehhez azonban kell a kormány döntése és forrásbiztosítása is. Amennyiben ezek megvannak, a kivitelezési közbeszerzési eljárás legkorábban 2024. I. negyedévében indítható. Az eredményes közbeszerzési eljárás esetén a vállalkozási szerződés hatálybalépésétől számítva a kivitelezés becsült átfutási ideje mintegy 32 hónap.

Az M4-es épíítéséről a magyarépítők.hu is beszámolt.

Forrás: haon.hu

Fotó: magyarepitok.hu

Kapcsolódó cikkek